Han vinder på 17-årigs tyveri og hærværk

02 June 2015Utraditionelt arbejdsforhold sikrer erstatning til offer for tyveri og løn til gerningsmanden - en 17-årig kriminel i Brabrand.

Ideen opstod efter et tyveri i virksomheden B.A. Facader på Sintrupvej i Brabrand.

Kort fortalt er historien, at den 17-årige sammen med en kammerat stjal en bil og ødelagde værdier i firmaet for 16.000 kroner. Teenageren fik en dom ved retten i Århus.

Bagefter kontaktede Carsten Andersen fra virksomheden drengens forældre.

I stedet for at de skulle høvle et par hundrede kroner om måneden af gælden for ødelæggelserne, foreslog Carsten Andersen et ansættelsesforhold.

Ideen begejstrede forældrene og den 17-årige søn. Siden 1. september har han været arbejdsdreng 30 timer om ugen. Halvdelen af lønnen, 88 kroner i timen, er gået til afdrag på gælden. Resten - cirka 4500 kroner om måneden, er arbejdsdrengens egen løn.

Kun godt at sige
Den 17-årige to-sprogede teenager har flere kriminelle forhold fra tidligere på samvittigheden. I jobbet på Sintrupvej har han fået stolthed og selvtillid. Han stopper kun, fordi han skal uddanne sig. Første januar begynder han igen på handelsskole, som han ellers blev smidt ud fra sidste år.

»Vi har ikke mærket noget til, at han tidligere har været en rod. Tværtimod har vi kun godt at sige om ham. Jeg håber hans tid her giver ham et skub i den rigtige retning. Det er vist det man kalder en win-win løsning,« smiler Carsten Andersen.

Det samme mener arbejdsdrengen, der dog ikke vil optræde med navn og foto i avisen.

Forståelse og samarbejde
Arbejdsgiveren blev glad og rørt, da hans arbejdsdreng kort efter ansættelsen trak ham til side og sagde undskyld for den skade, han voldte firmaet. Ellers ønsker Carsten Andersen at understrege, at den utraditionelle kontrakt primært blev indgået for at han kunne få sine udgifter til hærværk i forbindelse med tyveriet dækket ind.

Det var et eksperiment. Men samarbejdet mellem gerningsmand og offer har dybere genklang. Skepsis og fordomme er brudt ned, afløst af forståelse og samarbejde.

Top